پایش، مانیتورینگ و رفتارنگاری پروژه‌های ژئوتکنیکی

رویكرد رو به افزایش احداث ساختمانهای جدید صنعتی، اداری و از همه مهمتر مسكونی، امروزه موضوع "گودبرداری" نقش و بخش اساسی و مهمی را در جهت تأمین امنیت جانی و مالی ساكنین مجاور این بناها، به خود اختصاص داده است. برای تحقق و دست یافتن به این امر مهم، موضوع "رفتارسنجی دیوارههای اطراف محل گودبرداری" به كمك نصب نقاط نشانه…

مدیریت و هدایت آب‌های زیرزمینی

مقدمه تاریخچه اولیه استفاده از روش های زهكشی مشخص نیست ولی هردوت مورخ یونانی به شبكه های زهكشی كه در دو هزار سال پیش در دره نیل وجود داشته اشاره كرده است . بدیهی است كه زهکشی در ابتدای امر فقط زهكشی سطحی بوده ولی بعدا در اثر احداث جاده ها و معابری كه اهمیت نظامی داشته است، زهكشی زیرزمینی…

بهسازی خاک

در هنگام ساخت و اجرای راه ها، راه آهن ها و دیگر سازه های مهندسی بر روی خاكهای مسئله دار معمولاً با مشکلاتی نظیر نشست های بیش از اندازه، تغییر شكل و مسائل مربوط به پایداری مواجه می شویم. برای جلوگیری و یا كاستن از این گونه مسائل روش های متعددی در مهندسی ژئوتكنیك وجود دارد كه بهسازی و تثبیت…

پایدارسازی دیواره‌های گود به روش Top-Down

این روش به‌عنوان تحول عظیمی در ساخت سازه‌ های بزرگ زیرزمینی (تونل)، برای اولین بار در دهه ۷۰ میلادی، در ساخت ایستگاه‌های متروی شهرهای پاریس و میلان مورداستفاده قرار گرفت. در سال 1935 میلادی در توکیو ژاپن، گودبرداری یک ساختمان دارای زیر زمین به علت افزایش سرعت ساخت، با این روش انجام شد. در سال 1950 میلادی در شهر میلان…

پایدارسازی دیواره‌های گود به روش دیوار برلنی

این روش از اواخر قرن 18 میلادی در شهرهای بزرگ تظیر نیویورک، برلین و لندن توسعه یافت. دیوار برلنی(Berlin Wall) متشکل از شمع های وادار فولادی(steel soldier pile)، پانل های واقع در حد فاصل شمع های وادار فولادی(Panels) و سیستم دوخت به پشت (Tie-back) می باشد. شمع ها وادار فولادی معمولاً دارای مقاطع I یا H شکل بوده که بصورت…

پایدارسازی دیواره‌های گود به روش شمع و دیوارهای شمع ریزی شده

در این روش جهت تأمین پایداری و کنترل تغییر شکل ها از شمع وادار (Soldier Pile) استفاده می کنند. شمع های وادار اعضای قائمی هستند که در اثر فشار جانبی خاک تحت خمش و برش قرار می گیرند. این شمع‌ها می‌توانند از انواع مختلف مصالح سازه ای نظیر فولاد و بتن باشند .همچنین شمع‌های بتنی را می‌توان به صورت پیش…

پایدارسازی دیواره‌های گود به روش نیلینگ و انکراژ

نیلینگ روشی مؤثر برای مسلح نمودن درجای توده خاک موجود در دیواره گود، با نصب میلگردهای فولادی (Nails) در فواصل نزدیک به هم، روی یک سطح قائم یا شیب‌دار با اجرا از بالا به پایین (Top/Down Construction) می‌باشد. روش میخ‌کوبی یا همان نیلینگ اولین بار در سال ۱۹۶۰ به‌عنوان سیستم پایدارسازی خاک، در حفر تونلی در استرالیا به کار گرفته…

پایدارسازی دیواره‌های گود به روش مهاربندی

روش مهاربندی از جمله روش‌های پایدارسازی موقت برای نگهداری و حفاظت جداره‌های حاصل از گودبرداری و برای جلوگیری از تغییر مکان‌های جانبی در گودهایی با عرض کم است که در محیط‌های شهری استفاده می‌شود و برای گودهای با عرض کم مناسب و اقتصادی است. پایدارسازی گود به این روش شباهت‌هایی با روش سازه نگهبان خرپایی دارد. استفاده از المان‌های مهاری…

پایدارسازی دیواره‌های گود به روش سازه نگهبان خرپایی

سازه نگهبان خرپایی یکی از متداول‌ترین روش‌های اجرای سازه نگهبان در مناطق شهری برای گود برداری­ های با عمق کم است. اجرای آن ساده بوده و نیاز به تجهیزات و تخصص بالایی ندارد و در عین حال قابلیت انعطاف زیادی از نظر اجرا در شرایط مختلف دارد. در بسیاری از مواقع روش خرپایی در گودبرداری‌های داخل شهر مناسب‌تر، ساده‌تر، اجرایی‌تر…

پایدارسازی شیروانی‌‏ها و ترانشه‌های خاکی

جداره های خاکی ایجاد شده در اثر گودبرداری می توانند قائم یا شیبدار باشند. به منظور جلوگیری از ریزش این جداره‏ها که به شرایط خاک، عمق گود و سربارهای همجوار بستگی داد، نیاز به پایدارسازی این جداره ها بوجود می آید. به جداره های خاکی که بصورت شیبدار تحت زاویه ای با افق قرا میگیرند، شیروانی خاکی آزاد (unrestrained slope)…

عملیات خاکی و گودبرداری‏‌های عمیق شهری

گودبرداری عبارت است از هرگونه خاکبرداری و ایجاد فضای خالی در محیط خاکی که در تراز پایین تر از سطح طبیعی زمین یا تراز زیر پی ساختمان همجوار، با هدف احداث زیرزمین و پارکینگ ساختمان ها، احداث کانال، اجرای ترانشه جهت احداث راه، اجرای ترانشه جهت لوله گذاری و نظایر آن، صورت می گیرد. گودبرداری توسط ماشین آلات خاکبرداری شامل:…

مطالعات ژئوتکنیک و ژئوفیزیک

بطوركلی كاوش های ژئوتكنیك برای جمع آوری اطلاعات از وضعیت زیر سطحی زمین صورت می پذیرد و هدف نهایی آن تعیین مشخصات پی از لحاظ مقاومت، نفوذپذیری، شرایط هندسی لایه ها، دانه بندی و سایر مشخصات فیزیكی خاك و سنگ برای طراح می باشد . به طور معمول در پروژه های عمرانی موارد زیر به عنوان اهداف كاوش های صحرایی…